zaterdag 30 december 2017

Hideo Yokoyama-Tokyo Tapes nr.6-4Met dank aan  Xander Uitgevers B.V.


Staaltje Mikado van hoog niveau"


Meer dan een thriller

Dit boek wordt gerekend tot het genre thriller en spanning, deze elementen zijn inderdaad terug te vinden. Maar hier is lang niet alles mee gezegd. Het gaat in dit verhaal om veel meer. Om te beginnen de complexe organisatiestructuur van het Japanse politieapparaat. Voor een Nederlander niet eenvoudig te bevatten en toch nodig om het verhaal te kunnen volgen.

Cultuur

Dan is er de Japanse cultuur. De opvallende omgangsvormen  geven het boek een Oosters, exotisch en soms ook bevreemdend tintje.
Het verhaal wordt verteld vanuit hoofdpersonage Mikami. Beroepsmatig heeft hij voldoende meegemaakt om zo tactisch mogelijk te acteren. Hij kent het klappen van de zweep en weet wie te vertrouwen is. Let vooral op de vele namen die ook nog eens op elkaar lijken. Het diplomatieke vermogen van Yoshinobu Mikami wordt gedurende het hele verhaal op de proef gesteld. Op zijn visitekaartje staat:

'Commissaris Yoshinobu Mikami. Persofficier. Inspecteur bij het Departement van Administratieve Zaken. Personeelsdivisie, Politiehoofdkwartier Prefectuur D'

Wie in deze functie werkt zit tussen twee vuren: de politie en de pers. Beiden te vriend te houden is een bijna onmogelijke opgave, vooral wanneer er een gebrek aan vertrouwen is.
Dit is één kant van het verhaal.  Belangenverstrengeling, machtswellust, schaamte, corruptie, loyaliteit  en onkunde zijn een aantal andere facetten waarmee rekening gehouden moet worden.

Privédrama

Mikami is ook echtgenoot en vader. Een drama heeft onlangs een flinke wissel getrokken op het leven van Mikami en zijn vrouw Minako. Hun dochter is, na een identiteitscrisis, van huis weggelopen en het enige wat het echtpaar nog op de been houdt is een aantal telefoontjes. Tijdens die telefoontjes wordt er niets gezegd, maar de hoop is natuurlijk dat het dochter Ayumi is.'Minako maakte een lege indruk. Ze probeerde niet eens te knikken. Haar gezwollen pupillen waren als glaskralen, zonder enige gedachte of emotie.'

Ontvoering

De zaak met de naam Zes Vier gaat om de ontvoering van een jong meisje Shoko Amamiya, er is iets helemaal misgegaan met de overhandiging van het losgeld en het meisje is vermoord teruggevonden.
Mikami werkte destijds ook aan de zaak  als lid van het achtervolgingsteam, de moordenaar is nooit gevonden.
Nieuwe aanknopingspunten zorgen voor een andere kijk op de zaak. Tijdens het speurwerk naar de waarheid komen alle verhoudingen tussen de betreffende individuen en teams op scherp te staan.
We volgen stap voor stap Minako's worsteling met het nemen van juiste beslissingen. Het ene dilemma volgt op het andere, complottheorieën zorgen voor complete verwarring met een totaal onverwacht en  ijzersterk plot.

Conclusie

De cover is heel opvallend met sprekende kleuren, wanneer je goed kijkt is een cassettebandje te zien.
Het  boek leest als een meervoudig samengesteld geheel. Er wordt druppelsgewijs nieuwe informatie toegevoegd, met af en toe een wending van jewelste. Wanneer je de moeite neemt alle inhoud geconcentreerd op te nemen is de beloning groot.

Auteur: Hideo Yokoyama
Categorie: Thriller
Pagina's: 537
Uitgeverij: Xander Uitgevers B.V.
ISBN: 9789401606684
Verschenen: april 2017

3 opmerkingen:

  1. Mooie recensie die ervoor zorgt dat ik dit boek op mijn (toch al lange) NTL lijstje zet. Ik heb nooit eerder iets van een Japanse auteur gelezen. Extra bijzonder dus.

    BeantwoordenVerwijderen
  2. Ja, is even wennen, de Japanse sfeer is apart. Maar maakt het juist zo de moeite waard om eens te proberen en je weet van te voren dat het geen standaard-thriller wordt die je gaat lezen.

    BeantwoordenVerwijderen

Laat gerust een reactie achter.
Dat wordt zeer op prijs gesteld en we willen graag weten wat je ervan vindt.