maandag 24 juli 2017

Willem Elsschot-Het Tankschip

De door het Huygens ING bezorgde editie van het Verzameld werk van Willem Elsschot verschijnt vanaf heden in een nieuw jasje bij Uitgeverij Polis. De eerste delen die zojuist werden gepubliceerd zijn De Verlossing, Pensioen en Het Tankschip. Tekstbezorging en annotaties zijn van Peter de Bruijn. Elk deel is voorzien van een nieuw nawoord. Voor de eerste drie titels werden deze geschreven door Eric Rinckhout, Matthijs de Ridder en Dirk Leyman.
Van alle drie te recenseren boeken eerst  Het Tankschip. De ontwerper van de boeken is Herman Houbrechts.



Met dank aan uitgeverij Polis

 

 

 

 

 

 

 

'De dunne lijn tussen acceptabel en verwerpelijk'



Wat doe jij wanneer je een aanbieding krijgt waarbij je een geldbedrag in het vooruitzicht wordt gesteld zonder dat je zelf een investering hoeft te doen?
Dit is de vraag die boven komt drijven wanneer je deze novelle van Elsschot leest, want hier wordt de verleiding waaraan Jack Peeters blootgesteld wordt wel heel erg groot.
Dit is de annonce waarop Peeters reageert:

'Wilt u eigenaar worden van groot tankschip, zonder enig geld noch risico? Schrijf dan, met opgaven van referenties, onder letters C.B., bureau van het blad. Absolute discretie gewaarborgd. Men onderhandelt slechts met alleenstaande zaakkundige, van vreemde nationaliteit'

Onderwerp van de verleiding is Het tankschip en boodschapper is Boorman, deze gewiekste zakenman is een bekend personage in Elsschots werk.
Dat het een voorstel met minstens één luchtje is wordt al snel duidelijk, het doel is belastingontduiking en de manier waarop de constructie geconstrueerd wordt is een typisch voorbeeld van hoe mazen in de wet misbruikt kunnen worden. Het tweede luchtje is het wensen van een oorlog zodat het schip meer waard zou worden.
Niets nieuws, dit is van alle tijden en ook nu nog dagelijkse gang van zaken.
Het verhaal wordt verteld in verschillende vertelperspectieven, het begin is de inleiding om bij de raamvertelling te komen waarin Peeters uitlegt hoe Boorman Peeters tracht te verleiden, paaien om mee te gaan in de deal.
De eigenaar van het tankschip blijft op de achtgrond.

Het verhaal heeft een open einde, er wordt niet precies verteld hoe de afloop is en dat is jammer. Er is gesuggereerd dat er een vervolg zou komen, maar dat is niet gebeurd.
Een interessant boek, om over na te denken, in de constructie te duiken, te genieten van het mooie proza, de bekende personages en van de sublieme ironische schrijfstijl.




Auteur: Willem Elsschot

Categorie: Novelle

Pagina's: 107

Uitgeverij: Uitgeverij Polis

ISBN: 9789463102186

Verschenen: mei 2017

Geen opmerkingen:

Een reactie posten

Laat gerust een reactie achter.
Dat wordt zeer op prijs gesteld en we willen graag weten wat je ervan vindt.