maandag 17 juli 2017

Diego Zúñiga - Camanchaca


Beoordeling 5 sterren
Met dank aan Uitgeverij Karaat


"De impact van een mistsluier over een familie"

Het verhaal
Camanchaca is het indringende coming of age-verhaal van een nu 20-jarige jongen, een introverte, inactieve, gelaten en naamloze ik-verteller die journalistiek studeert, een slecht gebit heeft en een behoorlijk overgewicht.
De ouders van de verteller zijn gescheiden toen hij vier jaar was en hij is met zijn moeder in Santiago de Chile gaan wonen. De dominante, gefrustreerde moeder, "dik en lomp", werkt niet meer en gaat bijna de straat niet meer op. De vader is in Iquique gebleven en heeft een nieuwe vrouw en een zoontje.

Al in zijn jonge jaren heeft hij het plan om later bij de radio te gaan werken, om als verslaggever voetbalwedstrijden te verslaan. Hij spaart voor een cassetterecorder en microfoon, en neemt zijn eigen verslaglegging op.
Dan komt zijn moeder op het idee dat hij haar ook kan interviewen. Hierdoor stelt hij zijn moeder vragen over de reden van de scheiding; wat is er met zijn nichtje gebeurd, hoe is zijn oom Neno overleden en hoe kwam het dat ze met een tas vol geld terug kwam uit Iquique?

"Bij een van de interviews zei mijn moeder dat het soms beter was om je niets te herinneren"

Vanwege het slechte gebit van de hoofdpersoon reist hij met zijn vader en zijn gezin naar het zuidelijke grensstadje Tacna in Peru, om daar een goedkope tandarts te bezoeken. Van zijn moeder heeft hij een lijst meegekregen met kledingwensen die zijn vader voor hem moet betalen. Het dienen vooral dingen te zijn van een goed merk.
Het is een lange reis door de Atacama-woestijn van Chili. De hoofdpersoon worstelt met vragen die hij hem eigenlijk niet durft te stellen en vader uit gemakkelijk kritiek op het overgewicht en lijkt geen oog te hebben voor het onderhuidse leed van zijn zoon. Wanneer vader iets zegt, geeft hij hem een kort, ontwijkend antwoord en sluit zich vervolgens letterlijk voor hem af door zijn oordopjes in te doen. Het gesprek dooft al, voordat het zelfs maar begint.

Ook de logeerpartij bij zijn opa, loopt niet uit op een warm welkom.

"Daarom ben je zo dik, zegt hij, omdat je niet aan sport doet. [.....] Jehova wil geen mannen als jij, zegt hij, hij wil actieve mannen, die voor hun lichaam zorgen, voor hun ziel, die het leven weten te waarderen. Goede mannen, zegt hij en ik hou mijn mond. Er spoken woorden in mijn hoofd die ik zou kunnen zeggen. Het zijn er veel en ze zitten me dwars, maar het lukt me niet ze in de juiste volgorde te zetten"

De hoofdpersoon staat nog altijd onder invloed van zijn ouders en is niet bij machte om zich daaraan te onttrekken. Hij worstelt met een jeugd waarin negatieve belevingen een grote rol spelen, de scheiding, zijn schooltijd en de familiemist die maar niet lijkt op te trekken.

Camanchaca
Dit is een verschijnsel aan de kuststreek in Noord Chili. Het vormt zich tot een compacte deken van mist en onttrekt alles aan het oog. Deze camanchaca staat in dit boek model voor de mist die over de familie hangt.

Het verhaal en de schrijfstijl
Het boek is opgebouwd uit kleine, naamloze hoofdstukjes en vertellen beurtelings over gebeurtenissen bij vader en moeder, en verspringen ook in tijd.
Het verhaal is een pijnlijk en schurend relaas over een ongemakkelijke jeugd en dito omgang met de ouders. Er wordt heel veel verteld, maar de schrijfstijl is juist heel minimalistisch te noemen, doordat het zonder overbodige toevoegingen wordt beschreven. Je voelt de pijn, de desinteresse en het verdriet, zonder dat het expliciet wordt beschreven. Een prachtige vorm van showing-not-telling.
Ondanks de korte en onopgesmukte tekst, zijn de beschrijvingen heel beeldend en laten de lezer meevoelen met de hoofdpersonage. De schrijfstijl is helder.

Terugkerende motieven zijn het uiteengerukt gezin, raadsels waar niemand echt over wil en durft te praten, het slechte gebit waar ook de moeder last van had en het overgewicht van de moeder en de hoofdpersoon.

Dit pareltje is een beklijvend verhaal, waar je nog lang over na kunt denken. Een pareltje omdat zo'n klein boekje zóveel kan verwoorden. Een absolute aanrader voor de liefhebber van een mooie en indringende roman.

De auteur
Diego Zúñiga is een Chileens schrijver en debuteerde met Camanchaca in 2009 op 22-jarige leeftijd. Hij woont en werkt in Santiago de Chile en zijn werk is beloond met enkele literaire prijzen.

Vertaald door: Merijn Verhulst
Categorie: Roman
Pagina's: 139
Uitgeverij: Karaat
ISBN: 9789079770335
Verschenen: mei 2017

Geen opmerkingen:

Een reactie posten

Laat gerust een reactie achter.
Dat wordt zeer op prijs gesteld en we willen graag weten wat je ervan vindt.