vrijdag 17 mei 2019

Jan van der Mast - Jacques van Marken, biografie


Recensie door Mireille
Uitgeverij Nieuw Amsterdam           



Niets dan lof over een drukbezet man?

Voor zijn roman Agneta (2015) heeft Jan van der Mast het leven uitgediept van de vrouw naar wie het Delftse Agnetapark vernoemd is. Hij was echter nog niet klaar met haar man Jacques van Marken (1845-1906), Nederlands eerste sociaal ondernemer. Daarom schreef hij diens gelijknamige biografie.

Van der Mast is stedenbouwkundige en tijdens zijn studie in Delft leerde hij het Agnetapark kennen: een unieke fabriekskolonie uit de tweede helft van de negentiende eeuw. Een tijd waarin de Nederlandse bevolking groeide, waardoor ook de vraag naar levensmiddelen toenam. In hoog tempo werden er fabrieken gebouwd en daaromheen verrezen arbeidersdorpen – sommige op fabrieksterrein, zoals Philipsdorp in Eindhoven en het Agnetapark in Delft.

Veel van de ondernemers waren kapitalistisch ingesteld, gericht op het maken van winst, en zij bekommerden zich niet om de slechte woon- en werkomstandigheden van hun arbeiders. Ook de politiek deed voor 1889 weinig aan het oplossen van de ‘sociale kwestie’ en hier zag Jacques van Marken kansen. Na zijn studie technologie, 25 jaar oud, wilde hij zich inzetten voor de samenleving.

In 1870 opende hij de Nederlandse Gist & Spiritusfabriek en hij begon direct een zorgsysteem voor zijn arbeiders, stimuleerde onderwijs voor de kinderen en lanceerde een Spaarkas. Als hij dertien jaar later de Oliefabriek (nu Calvé geheten) opent, heeft hij inmiddels ook een ziekenfonds en pensioenstelsel opgezet. In feite was het Agnetapark een verzorgingsstaat in het klein.

Niets dan lof over deze sociaal ondernemer zou je zeggen, maar documenten uit die tijd werpen er een ander licht op. Van Marken zou een ‘welvarende praatjesmaker’ en een man van vals sentiment’ zijn. Van der Mast heeft deze bronnen, bijvoorbeeld uit het tijdschrift De Nieuwe Gids, opgenomen, maar hij gaat er niet lang op door. Daardoor ontstaat het gevoel dat hij Van Marken enigszins verheerlijkt. Dat is niet zo gek als je het bronnenmateriaal in ogenschouw neemt waar hij zich grotendeels op baseert: het persoonlijke familie- en bedrijfsarchief, samengesteld door de ondernemer zelf.

Jan van der Mast met het borstbeeld van J.C. van Marken
Niet alleen had de ondernemer twee fabrieken te leiden, ook hield hij er twee gezinnen en een opiumverslaving op na. Hoe hield hij dit leven vol? In deze zeer uitgebreide biografie blijkt dat zijn vrouw Agneta een grote steun was, al was haar echtgenoot hier niet altijd van op de hoogte.

Jacques van Marken is een volledig boek vanwege het uitgebreide register en notenapparaat, waardoor het een historisch verantwoord naslagwerk is geworden. Daarnaast zijn kaarten van Delft en vele afbeeldingen opgenomen. Om de Van Marken-beleving compleet te maken, rest me nu niets meer dan een rondleiding in het Agnetapark, door de auteur persoonlijk gegeven.

Auteur

Jan van der Mast (Den Haag, 1961) is een Nederlandse toneel- en romanschrijver die in 1994 debuteerde met de roman Films, vaders & neuzen.

Van der Mast doorliep het Christelijk Lyceum Delft en studeerde Stedenbouwkunde aan de Technische Universiteit Delft. Met een Erasmusbeurs studeerde hij af in Barcelona. Als stedenbouwkundige ontwikkelde hij een Toekomstvisie Hoogvliet 1990-2015, maar koos vervolgens voor het schrijverschap.

Voor het absurdistische toneelstuk Dood van een sardien ontving hij in 1991 een nominatie voor de Nederlands-Vlaamse Toneelschrijfprijs. Het stuk waarin hijzelf acteerde werd uitgenodigd voor internationale jeugdtheaterfestivals in Den Bosch, Gent, Aarau en Wenen.

Met zijn toenmalige partner Wilma Keizer richtte hij theatergroep Keizer & van der Mast op, die veelal in samenwerking met STIP (Amsterdam) (jeugd)theatervoorstellingen maakte, waaronder Het Zigzagkind met onder anderen René Groothof.

Zijn roman Films, vaders & neuzen verscheen in 1994 bij de SUN (Nijmegen) en werd (samen met onder anderen Arnon Grunberg en Anna Enquist) genomineerd voor de Debutantenprijs.
Een jaar later won hij de Essayprijs van de NRC met het stuk Een uitstapje naar de werkelijkheid.

In 2007 maakten Keizer & van der Mast hun laatste voorstelling Morgen ben ik anders naar een boek van Ted van Lieshout. Sindsdien concentreert Van der Mast zich op het schrijven van historische romans, waarbij hij zijn fantasie de vrije loop laat om gaten te dichten. Bij Nieuw Amsterdam verschenen de romans De kleine Keizer (2012) en Agneta (2015)
Daarnaast schrijft hij verhalen uit het romantische voetbaltijdperk, die in bladen als Hard Gras en Feyenoord Magazine zijn verschenen o.a. over de bijzondere levens van Ajax-keeper Gerrit Keizer en Feyenoord-doelman Bram Panman.

Titel: Jacques van Marken
Auteur: Jan van der Mast
Pagina's: 656
ISBN: 9789046820957
Uitgeverij Nieuw Amsterdam
Verschenen: maart 2019

Geen opmerkingen:

Een reactie posten

Laat gerust een reactie achter.
Dat wordt zeer op prijs gesteld en we willen graag weten wat je ervan vindt.