woensdag 20 februari 2019

Anthonie Holslag - Toevluchtsoord


Recensie door Tea van Lierop


Klassiek horrordrama met scifi elementen

Inleiding

Opgebouwd in vijf akten lijkt dit een Griekse tragedie. Een groep vrienden, bevriend sinds de middelbare school, ontmoet elkaar jaarlijks op een schitterende locatie in het Andirondackgebergte. 

Een blokhut is hun verblijfplaats, mooi gesitueerd aan een meer. Zeven vrienden, Maude, Lars, Jennifer, Jonathan, Megan, Jeffery en Jack vormen de groep . Beide thema's, groepsdynamiek en het horrorverhaal, versterken elkaar. 

Inmiddels is een tweede druk verschenen, waaraan prachtige illustraties zijn toegevoegd.

Motto van Stephen Hawking:  

'I think it says something about human nature that the only form of life we created so far is purely destructive. We've created life in our own imagine'

Dit is één van de voortekenen. Een tweede is het enorme bijennest op het balkon van de hut. Jack zegt:

'Je moet de koningin doden om het nest te laten sterven'  

De inleiding geeft een korte beschrijving van de personages en een aantal vreemde gebeurtenissen, zoals de beschadigde spiegel en het gebroken armpje van een porseleinen beeldje. Maude is werkzaam in de geestelijke gezondheidszorg en is de observator in het verhaal.  

Horror

Het scifi-element, de gevolgen van voortschrijdende toegepaste technologie, wordt bedreigend wanneer er een complicatie optreedt in het gedrag van nanorobots. Nieuw ontwikkelde technologie blijkt in staat te evolueren. Zucht naar geld, status en macht werken risicovol zaken doen in de hand. Jonathan werkt bij een farmaceutisch bedrijf en heeft snel door wat er gaande is na de eerste signalen van de catastrofe. 

Groepsdynamiek

Behalve het horrorverhaal is er aandacht voor de karakters van de personages. Ze kennen elkaar vanaf de middelbare school. De verhoudingen onderling worden door flashbacks duidelijk gemaakt. Maude is de persoon die het gedrag van de anderen bewust of onbewust analyseert. Haar eigen coming of age loopt als een rode draad door het verhaal, zij ziet zichzelf gespiegeld in het gedrag van andere personen, niet alleen in haar werk, maar ook privé.  

Jack is een buitenbeentje in de groep, zondert zich af en heeft beelden in zijn hoofd die hem verwarren. Hij weet wat er komen gaat.
Een flink portie wantrouwen zorgt voor spanningen, niet iedereen vertelt de waarheid. Juist nu, in deze crisissituatie leidt dit tot verstoorde verhoudingen. 

Conclusie

De kwalificatie psychologische thriller dekt de lading niet helemaal. Horror en scifi elementen zijn minstens zo aanwezig. Het ethisch dilemma is zeer actueel, denk aan het opzoeken van grenzen, overzien van de risico's, de hebzucht van de aandeelhouders en onderzoekers die de ultieme remedie tegen ziektes willen ontdekken. Een interessant boek met een geweldig plot.


Auteur

Anthonie Holslag is geboren in Amsterdam, maar verhuisde op jonge leeftijd naar de Verenigde Staten. Zijn tienerjaren heeft hij daar ook doorgebracht. Het betekende zijn kennismaking met de Anglo-Saksische literatuur. Hij heeft sindsdien verschillende verhalen geschreven, die zowel in Nederland als in Amerika in diverse school- en studenten bladen zijn gepubliceerd.

In 2006 verscheen zijn eerste gedichtenbundel 'Het gezicht van het verleden' en in 2009 werd zijn non-fictieboek 'In het gesteente van Ararat' over de langdurige gevolgen van collectief geweld gepubliceerd. In samenwerking met de Haarlemse dichtersgroep Septijn is in 2011 de dichtbundel 'Dichter bij beeld' verschenen, daarnaast heeft hij diverse artikelen, gedichten en verhalen in tijdschriften en verzamelbundels gepubliceerd waaronder De Volkskrant en NRC Handelsblad - zie link.
In 2012 kwam zijn goed ontvangen eerste verhalenbundel 'Zwarte muren' uit. In 2013 verscheen bij uitgeverij Zilverspoor zijn novelle 'De kerstboom', die hij zelf omschrijft als een psychedelisch, spannend maar tevens literair kerstverhaal met fantastische elementen. In 2014 en 2016 zagen de verhalenbundels 'Een bloedovergoten dageraad' en 'In het kille ochtendlicht' het levenslicht. Alle royalty's daarvan gaan naar WarTrauma Foundation.

Tevens verscheen in 2016 de novelle 'LOOP' bij uitgeverij Quasis, waar ook in 2017 zijn eerste roman verscheen met als titel 'Toevluchtsoord' die inmidels de tweede druk is ingegaan. Anthonie is een veelzijdige auteur: bij uitgeverij Blop (in 2017) verscheen zijn eerste kinderboek 'Ronny en het grote spinnenweb' in samenwerking met Gidion van de Swaluw. Ook verscheen een nieuwe gedichtbundel die hij samen met een kunstenares Marion van Delst heeft samengesteld: 'Een flinterdunne reflectie' over de broosheid in onszelf en relaties.

In 2018 verscheen zijn Engelstalige wetenschappelijke boek: 'The Transgenerational Consequences of the Armenian Genocide' gepubliceerd door Palgrave MacMillan Studies. Met daarin een gedicht van Pulitzer Prize winnaar Peter Balakian.

Anthonie heeft les gegeven bij de UU, UT, Hogeschool van Amsterdam en heeft tevens hogeschool docenten en universitaire docenten begeleid. Hij is nu werkzaam als PhD student bij de Universiteit van Amsterdam en is Cum Laude afgestudeerd in Culturele Antropologie waarin hij gespecialiseerd is in identiteitsvorming, collectief en massaal geweld en genocide en het genocidale proces. Schrijven is voor hem een manier, zoals hij ooit een interview aangaf 'om aan het verschrikkelijke te ontsnappen, toch komt het verschrikkelijke op de één of andere manier altijd weer terug in mijn verhalen'. Zijn verhalen worden door zijn critici vaak omschreven als 'persoonlijk', 'gelaagd' met goede 'personage verdiepingen' en 'ontknopingen die veelal als een knal aankomen'. Hij staat bekend om zijn subtiele horror.
Zijn boek 'In het kille ochtendlicht' is in 2017 zowel geselecteerd in de top tien bij Hebban van boeken 'die je gelezen dient te hebben in 2017' en was tevens een zomer aanrader voor de Bart Boekenclub in 2018. Een verhaal uit 'Zwarte muren' is op de vierde plaats van Unleash Awards gekomen. 

Titel: Toevluchtsoord
Auteur: Anthonie Holslag
Categorie: Thrillers en misdaad 
Pagina's: 176 
Uitgeverij Quasis 
ISBN: 9789492099228 
Verschenen: april 2017                                

Geen opmerkingen:

Een reactie posten

Laat gerust een reactie achter.
Dat wordt zeer op prijs gesteld en we willen graag weten wat je ervan vindt.